Programări: 0745 587 138 sau 0742 229 191

Rinoplastie | Chirurgia nasului | Rinoplastie Cluj, Dr. Valeriu Nicula

Ce intelegem prin rinoplastie?

Datorita pozitiei central-unice, nasul este una dintre cele trei structuri majore care determina frumusetea faciala. Forma si dimensiunile nasului sunt rezultatul ereditatii, dar in cursul vietii pot suferi alterari prin traume. Rinoplastia sau operatia estetica la nas este unul dintre procedeele chirurgicale care au potentialul de a modifica drastic felul cum arati.

Cunoscută și sub denumirea de nose jobrinoplastia  implica modificarea structurii osoase, a cartilajelor nazale în scopul realizării armoniei faciale. 

Ce se poate obține prin rinoplastie

Prin rinoplastie se obtine chirurgical remodelarea nasului si readuce aspectul dorit ca proportii, incadrandu-l in armonia faciala. Prin rinoplastie se poate schimba forma, modifica marimea nasului, se pot corecta malformatii. De asemenea, chirurgia nasului poate corecta tulburarile de respiratie cu origine la nivelul nasului.
Rinoplastie Cluj

Când se recurge la rinoplastie?

Dacă pacientul își dorește să recurgă la rinoplastie în scop pur estetic, intervenția trebuie amânată pentru vârsta la care osul nazal este pe deplin dezvoltat. Însă, dacă se urmărește corectarea unei afecțiuni respiratorii, rinoplastia poate fi realizată și la o vârstă mai fragedă.

Ce putem corecta prin rinoplastie

Prin rinoplastie se pot corecta:

- Dimensiunile nasului in corelatie stransa cu echilibrul facial
- Latimea nasului, pozitia narinelor
- Varful nasului care poate fi lat, bifid, cazut, ridicat etc.
- Narinele prea largi, late sau deplasate
- Profilul nazal cu depresiuni sau cocoase la nivelul regiunii dorsale
- Asimetria nazala

Cei mai buni candidati pentru rinoplastie sunt persoanele nemultumite de aspectul exterior, constiente totusi ca perfectiunea e foarte greu de atins. Daca aveti o stare generala buna, un psihic stabil si sunteti realist in ceea ce priveste asteptarile, atunci rinoplastia este raspunsul la problemele cauzate de nas. Remodelarea nasului poate imbunatati aspectul fizic, reda increderea in sine si schimba in bine perceptia celorlalti despre tine.

Rinoplastia se poate indica in scop estetic, plastic (corectia unor defecte), functional (defecte de respiratie). Trebuie luata in considerare si varsta, recomandandu-se interventia in special dupa perioada de crestere. 

Pregătirea preoperatorie pentru rinoplastie

Inainte de rinoplastie sunt interzise fumatul, aspirina (medicatia anticoagulanta), antiinflamatoarele. Este necesara abtinerea de la lichide si alimente in ziua operatiei (pentru anestezia generala). Uneori poate fi necesara prezenta unei persoane care te poate supraveghea si ajuta primele doua zile. Rinoplastia se poate efectua in ambulator in anestezie locala corectata cu sedare intravenoasa sau internata cu anestezie generala.

Operația de rinoplastie

Interventia dureaza de obicei 1-2 ore, se poate prelungi in functie de complexitate. Procedeul poate fi: inchis sau deschis, dupa modalitatea de abordare a structurilor nazale. Timpii procedurali: inciziile sunt ascunse la baza narinelor sau in orificiile narinale, pentru a permite accesul si modelarea cartilajelor si a oaselor nazale. Acestea pot include reducerea cocoasei, inaltimii nasului, ingustarea si remodelarea varfului, orificilor narinale, unghiului dintre nas si buza superioara. Aceasta procedura poate de asemenea corecta dificultatiile de respiratie cu sediul la acest nivel.

După operația de rinoplastie

Postoperator se aplica mese in narine cu scop absorbant si de stabilizare interna (2-3 zile). Poate aparea tumefactie, echimoze si durere moderata cu evolutie limitata de administrarea antiimflamatoarelor, refrigerare locala si pozitia ridicata a capului. Imflamatia atinge un maxim in ziua 2-3 si se remite ulterior.

Indicatii postoperator rinoplastie:

- Evitarea suflatului nasului 2-3 saptamani. 
- In ziua a 5-a se suprima firele si atela de stabilizare externa.
- Nu sunt permise alergarea, aplecatul, înotul (timp de 2 saptamani), de asemenea expunerea solara si la frig timp de 2 luni.

Rezultate rinoplastie

Rezultatele postoperatorii: ar trebui sa fie vizibile in primele 6-8 saptamani cu un rezultat final la 1 an. Cartilajul este flexibil si are potential de crestere de aceea rezultatele dupa chirurgie nu sunt in totalitate predictibile pe termen lung.