In cazul motilitatii excesive, al senescentei faciale premature cu riduri si pliuri de expresie sau permanente, de asemenea aspectul de „look suparat, obosit”; indicatia de electie este injectarea de toxina botulinica cu sau fara cooptarea altor tehnici de filling sau chirurgicale.

Pacientii tratati au un aspect proaspat, odihnit fara ridurile de expresie frontale, din zona orbitala laterala ( „laba de gasca”) sau inferioara a fetei si gatului.

Procedura  se face imediat sau in maximul 4 ore de la reconstituirea produsului cu ser fiziologic, discomfortul cu ocazia injectarii fiind minim. Nu necesita anestezie, monitorizarea 15’ min. postinjectare si apoi reintegrare sociala imediata.

Efectul scontat se instaleaza in 2-4 zile, cu un maximum de efect in circa 2 saptamani, efect ce poate dura 4-6 luni. 

Cel mai bun efect se evidentiaza pe ridurile dinamice, fiind pronuntate de contractia muschilor mimicii care se insera pe dermul de sub pliu (ridurile nazolabiale), sau de-o parte si de alta a pliului (ridurile frontale). Dupa mai multe sedinte de toxina botulinica, dispar sau se amelioreaza si ridurile statice prin remodelarea pielii, de asemenea efectul dureaza mai mult, intervalele dintre sedinte devenind din ce In ce mai mari(datorita proceselor de atrofie a muschilor mimicii).

De asemenea se recomanda injectarea filerelor in combinatie cu toxina botulinica, deoarece se potenteaza reciproc si isi prelungesc durata de actiune efectiva (inj. toxina botulinica cu 2 saptamani înainte, prelungeste prezenta filerelor in zona injectata).   

Contraindicatiile tratamentului cu toxina botulinica sunt putine, printre care: persoanele alergice la albumina umana, tratamentul cu aminoglicozide, afectiuni musculare, etc.