Daca dieta si exercitiile fizice ne ajuta sa ne pastram sanatatea, sa ne mentinem atletici si tonici, in majoritatea cazurilor exista depozite localizate persistente care nu pot fi indepartate in aceasi mod. La cei mai multi indivizi, distributia grasimii, forma corpului sunt determinate genetic si influentate hormonal, ceea ce explica rezistenta depozitelor persistente de grasime, chiar si cei normoponderali avand zone cu grasime in exces. 

Lipoaspiratia este un procedeu care indeparteaza permanent celulele de grasime si prin sculptura ariilor in exces reda conturul armonios al corpului, lucru pe care doar dieta si exercitiile singure nu il pot face. Lipoaspiratia este una dintre cele mai frecvente proceduri atat la noi cat si peste ocean, se poate aplica pentru slabirea regiunii laterale a coapselor,  abdomenului, genunchilor, gambelor, gleznelor, membrelor superioare dar si a barbiei duble, etc.

Lipoaspiratia implica introducerea in ariile tratate a unor solutii saline, anestezice si vasoconstrictoare, acestea vor marii celulele adipoase, vor insensibiliza  aria infiltrata si micsora vasele de sange, permitand indepartarea grasimii nedorite cu canula de aspiratie. Lipoaspiratia cu ultrasunete, foloseste undele sonore emise de un emitator pentru lichefierea  grasimii, asa cum lipoaspiratia laser utilizeaza raza laser in acelasi mod, indepartarea grasimii facandu-se cu aceeasi canula la presiune negativa. 

Ulterior de o importanta aproape egala este contentia elastica si masajul imediat, de lunga durata al regiunilor tratate. Metoda este larg raspandita in lume, permitand pacientilor imbunatatirea formei si conturului corpului, procedeul fiind simplu si sigur. Cei mai buni candidati sunt femeile normoponderale cu piele ferma si elastica, cu depozite relativ bine delimitate, stabile psihic, sanatoase fizic dar si realiste in ceea ce priveste asteptarile. Dr. V. Nicula va evalua marimea, localizarea depozitelor de grasime, precum si calitatile pielii, apoi veti decide de comun acord tehnica dar si eventuale tratamente adjuvante posibile. 

Tehnica implica introducerea unor canule speciale care prin miscari repetate vor suctiona si indeparta prin aspiratie tesutul gras. Inciziile sunt fine de 3-4 mm, vor fi plasate in imediata vecinatate a regiunii aspirate, cat mai putin sau deloc vizibil; de cele mai multe ori sunt necesare 2-4 incizii(doua pentru o regiune). Zona care va fi supusa interventiei, se infiltreaza cu o solutie anestezica, care reduce sangerarea, permitand aspiratia cu usurinta a grupurilor de celule adipoase din depozite. 

Lipoaspiratia nu e o metoda de tratament a obezitatii, neinlocuind chirurgia bariatrica. Ea imbunatateste semnificativ silueta, rezultatele fiind vizibile imediat postoperator. Nu elimina celulita dar o poate ameliora prin reducerea gradului de celulita si detensionarea elementelor locale fibroase. 

Depozitele adipoase inlaturate nu se refac dar in anumite conditii de stimulare: consum alimentar exagerat, stress, poate creste in volum regiunea tratata(de obicei pe seama celulelor restante sau invecinate). Se poate efectua simultan mai multor regiuni ale corpului, zonele cele mai specifice fiind: abdomenul, coapsele, bratele, fesele, barbia, etc.

Volumul aspirat al unei sedinte de lipoaspiratie este recomandat sa nu depaseasca 4 litri, conform recomandarilor in vigoare; dincolo de aceasta limita crescand abrupt riscurile complicatiilor.

Pacientul se interneaza de obicei in dimineata operatiei cu analizele efectuate. Anestezia e de obicei locala pentru zone mici, regionala sau generala. O sedinta de lipoaspiratie dureaza de obicei 1-2 ore. Spitalizarea poate fi extinsa 1-2 zile. 

Postoperator este obligatorie purtarea unui corset elastic potrivit regiunilor aspirate, permanent timp de 6 saptamani; din acest motiv e recomandat ca regiunile tratate sa fie adiacente. Masajul de asemenea este recomandat de mai multe ori pe zi, din primele zile. Discomfortul postoperator e perceput cel mai frecvent ca “febra musculara”, combatut cu analgetice, antiimflamatoare. Mobilizarea este imediata postoperatorie, iar reintegrarea socio-profesionala dupa o saptamana. Rezultatele sunt de lunga durata atat timp cat este evitata o crestere semnificativa in greutate.

Cunoasterea standardelor de frumusete poate face diferenta dintre rezultate bune si deosebite.