Micsorarea labiilor si corectia asimetriilor locale poate avea un impact deosebit asupra calitatii vietii femeilor prin cresterea încrederii si respectului de sine. Labiile mici sunt pliurile pielii care protejeaza vulva spre exterior. Labioplastia redimensioneaza estetic aspectul labiilor mici, redand prin aceasta aspectul tanar,ferm si atractiv al zonei genitale.

Cele mai bune candidate sunt femeile cu asimetrii labiale, labii disproportionate, jenate din acest motiv si neînplinite din punct de vedere sexual. De multe ori nemultumirile pot aparea din copilarie, alteori dupa sarcina sau patologii locale. Consultatia va evalua dimensiunile, calitatea tesuturilor si nemultumirile pacientei. Se evita consumul de aspirina, antiimflamatoare nesterodiene, anticoagulante. De asemenea se evita fumatul cel putin 1 saptamana înainte si dupa operatie. Operatia se practica sub anestezie locala eventual cu analgosedare IV. Se practica rezectii dimensionate cu suturi fine la cele 2 planuri.

Postoperator se recomanda plimbari scurte cu pasi mici si odihna în pozitii comode. Reluarea activitatii normale se face dupa cateva zile. Reluarea activitatii sexuale dupa 4 saptamani. Labioplastia este procedeul prin care se recapata aspectul ferm, tonic si atractiv al regiunii genitale.